Hävringe är inget vrak, men en plats där många av vraken vi dyker på ligger, och som vi brukar prata om. Därför kan det vara lite spännande att få veta lite om den platsen så man vet vad det är för ställe
Vad är Hävringe egentligen? Det är ett område som många båtar och fartyg har åkt förbi, och där en del har blivit liggandes kvar på botten efter att ha gått på grund.
Platsen ligger i Oxelösunds ytterskärgård och nämns för första gången i skrift år 1567 som en plats där man betalade skatt på den fisk som man fångade runt ön.
På 1600-talet börjades ön användas som ett lotsställe, där varje lots skulle ha en egen båt och de sjöfarare som behövde hjälp hissade en speciell flagga i sin mast eller under nattetid eller i mörkertid blossade man efter lots. Varför det blev just Hävringe är för att det är den sista utposten i skärgården och att det var staten som bestämde att det skulle finnas en sådan verksamhet på ön.
På 1750-talet byggdes den idag kända röda fyrbåken som är runt 20 meter hög, sexkantig och krönt med vimpel och klot. Längst upp i tornet stod lotsarna och hade span över havet för att leta efter fartyg i nöd och som har hjälpt sjöfarare i 140 år. Den byggdes för att det var svårt att hitta in till Bråvikens mynning mot Norrköping bakom alla skärgårsöar. En båk är ett sjömärke, men har inget ljus som en fyr har. Men under de sista åren den var till hjälp hängdes en lampa upp i fönstret som underlättade för kaptenerna på båtarna. En klar och fin dag kan du se båken från Femöre huvud som är nästan på 1,5 mils avstånd.
År 1891 byggdes det två nya fyrar på Hävringe som ersatte båkens uppgift. Då samsades lotsarna med fyrvaktarna ute på ön, ända till 1960-talet då fyrarna sköttes automatiskt och deras jobb blev överflödigt, medan lotsarnas jobb fortsatte till 1986 då de förflyttades in till Oxelösunds hamn.