Nordstjärnan

Det är mitten av december. Det är kallt, det snöar rakt i ansiktet och det blåser storm. Dina kläder du har på dig är inte alls i närheten av vad du har på dig idag, för det är år 1868.

Du står ute på ett fartyg gjort av bastant trä och vågorna går högt. Du ser inte så mycket för att klockan är bara 07.15 på morgonen. Du tror dig veta var du är, men plötsligt ser du till din fasa att det är bränningar i vattnet. Kaptenen som lystrar till namnet Mats Persson på fartyget gör allt för att undvika en katastrof! Men det går inte att gira undan för att det är redan försent och strax efter törnar fartyget på en klippa på styrbords sida, men kommer ändå loss efter några smällar.

Du tror att ni klarat er, men tyvärr har rodret slitits bort i de hårda kollisionerna och besättningen sätter segel för att försöka styra bort från faran. Men det går inte utan fartyget driver istället med den starka vinden.

Några i besättningen ropar att hon tar in vatten. Som tur är lotsbåten i närheten och kommer till undsättning. Vattnet fortsätter fylla fartyget mer och mer, fortare och fortare och du förstår att det inte finns något annat att göra än att överge fartyget. Det som är lastat med bl. a: tunnor med cement som skulle lastas av någon annanstans.

152 år senare ligger hon på ca 24 meters djup på styrbords slagsida i leran. Vraket heter Nordstjärnan. En del av tunnorna finns kvar. De går att se om man dyker med DK Aquatic om man vill! Välkomna att dyka med oss!