Betty af Brantevik

På vintern år 1931 när skonaren som var tillverkat i trä var 41 år gammalt satte det av från Helsingborg med en last på 250 ton vete med sig. Resan började lugnt och bra, men ju längre resan gick började vinden öka mer och mer. Vid Ölands norra udde hade blåsten inte avtagit utan tvärtom ökat till full storm med höga vågor som båten fick kämpa sig igenom.

Ungefär en halvtimme innan klockan slog tolv på natten nådde man dock fram till Hävringe utanför Oxelösund där besättningen skickade upp bloss för att tillkalla lotsen. Stormen var tyvärr så tilltagande att det var omöjligt för lotsstyrkan att ta sig ombord på fartyget för att bistå med hjälp. Istället valde man att gå före för att visa vägen genom i det smala inloppet mellan Hävringe och Västra Korpen.

Men till följd av de ökande stormbyarna kom skonaren ur kurs, stötte mot några berghällar och sprang läck. Lotsen kunde dessvärre inte närma sig det blivande vraket på grund av de höga vågorna och stormens förrädiska vindar för att hjälpa besättningen över till dem. Istället fick de ankra sin båt en bit ifrån skonerten. Med hjälp av livlina och boj fick lotsmännen övertala besättningen att en i taget kasta sig i det iskalla vattnet och dras över till räddningen.

Betty af Brantevik eller bara "Betty"som blev skonertens sista namn ligger på ungefär 26 meters djup och kan utforskas med oss på DK Aquatic. Visst hänger du väl med oss? Du kanske också får syn på en stövel från en av besättningsmännen som ligger kvar där 90 år senare?